De ce manual PLUS digital

manual-digitalManual PLUS Digital  este soluția oferită de Editura Litera și SIVECO Romania tuturor dascălilor ce predau la clasa I. Cu noile manuale, tipărite și în format digital, de Comunicare în limba română (abecedar) și de Matematică și explorarea mediului, orele de curs devin mai interactive, atractive și mai interesante, în același timp răspunzând la nevoia celor mici de a învăța prin joc, de pe tabletă, calculator sau chiar telefon isteț.

La elaborarea manualelor au contribuit psihopedagogi, specialiști în proiectarea învățării, programatori, graficieni, redactori. Conținutul a fost elaborat de autoare cu o bogată experiență în realizarea de manuale și de programe școlare pentru învățământul primar: Gabriela Bărbulescu, Daniela Beșliu, Elena Niculae, Florentina Chifu.

Binomul manual tipărit – manual digital este gândit în așa fel încât să se completeze armonios, contribuind activ împreună la dezvoltarea profilului de formare al elevilor din ciclul primar.

Manualul şcolar tipărit urmăreşte noul Curriculum integrat pentru clasa I, având următoarele caracteristici:

 • combinare şi punere în relaţie a obiectelor de studiu;
 • stabilirea de relaţii între concepte, fenomene şi procese din domenii diferite;
 • corelarea rezultatelor învăţării cu situaţiile din viaţa cotidiană;
 • centrarea pe activităţi integrate, de tipul proiectelor;
 • principiile organizatoare ale curriculumului sunt unităţile tematice, conceptele sau problemele;
 • flexibilitate în gestionarea timpului şcolar şi în gruparea elevilor;
 • maximizează utilizarea timpului de învăţare pentru „împrumuturile” dintr-o arie spre a fi utilizate ca suport în alta.

Manualul digital este o replică digitală a celui tipărit ce completează activitățile de învățare existente în versiunea tipărită cu activități multimedia interactive. Acestea oferă mai multă varietate elevilor, transformându-i în membri activi ai procesului de învățare. Iată câteva exemple de astfel de activități:

 • animații;
 • simulări;
 • jocuri educaționale;
 • ilustrații sau galerii de imagini;
 • activități de evaluare complexe.

Beneficiile manualului digital pentru profesori:

Dascălii pot acum beneficia de experiența manualului digital, putând pune eficient în practică  diverse modele de predare: de la modelul tradițional, centrat pe profesor, până la modele mai noi, cum ar fi cel centrat pe elevi sau clasa oglindită (flipped-classroom) - mai bine adaptate pentru lucrul colaborativ și centrat pe activitatea practică.

Manualul digital este în același timp o bibliotecă de activități de învățare de foarte bună calitate. Astfel, pentru profesori, manualele digitale sunt un real ajutor care reduc din sarcina lor și le permit să adopte un stil mai interactiv de predare.

Mai mult decât atât, noi vă stăm la dispoziție cu suport dedicat și integrat pentru profesori, ajutându-vă să vă structurați lecțiile, să creați planuri pentru clasa dvs. și să organizați orele în mod cât mai eficient, Scrieți-ne dacă aveți nevoie de ajutor!

Beneficiile manualului digital pentru elevi:

Pentru elevi, manualul digital reprezintă mediul natural în care aceștia sunt obișnuiți să lucreze și să acumuleze informații noi. În lumea de azi, competențele digitale sunt extrem de importante și ele trebuie deprinde de cât mai devreme, așa încât cei mici să fie pregătiți din timp pentru carierele viitorului.

Manualul digital reprezintă un pas important spre învățarea adaptivă, în care ritmul nu mai este cel impus de profesor sau de clasă. Acum fiecare elev poate parcurge activitățile de învățare într-un ritm propriu, iar acest lucru permite o dezvoltare organică a cunoașterii la nivelul clasei.

Suportul oferit celor mici prin mijloace precum feedback vizual, feedback textual sau “hint”-uri face ca procesul de învățare să devină mult mai prietenos. Lecțiile devin jocuri educaționale, povești cu caracter informativ, așa încât obligația de a învăța se va transforma în motivație.

Suntem siguri că utilizarea la clasă sau acasă a acestui manual în format tipărit și digital va avea efectul scontat în procesul didactic al învățământului primar românesc! Vă așteptăm să ne adresați comentarii sau întrebări și vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii.

Ne puteți contacta prin serviciul de call-center Telverde 0800-110222, care le va furniza tuturor celor interesați informații referitoare la manuale și la materialele auxiliare. De asemenea, pe site-ul www.manualPLUSdigital.ro și pe pagina de Facebook, https://www.facebook.com/manualPLUSdigital, va funcționa pe tot parcursul anului școlar Clubul Dascălului Modern, o platformă online care va fi punctul de întâlnire cu toți colegii de breaslă, cu autorii manualelor și cu părinții elevilor.

Mai multe informații despre noile manuale tipărite și în format digital regăsiți în prezentările de mai jos: